Hvorfor du bør vite de negative sidene om mat

At du skal kunne ta et informert valg er kjernen i det vi jobber med.


Vi har sett oss lei av en industri som fremhever det positive med produktene, men unnlater å fortelle det som er negativt. Dette kalles sunnvasking, og stikker kjepper i hjulene for travle småbarnsforeldre som ønsker å ta de valgene som passer best for sin familie: 
Vi ønsker at du skal unngå å kjøpe sunnvaskede næringsfattige produkter i god tro om at det er sunt.

For at du skal kunne ta et informert valg må du vite det som er negativt om produktene. 

 

At du har rett til å vite handler ikke om at du skal unngå å kjøpe

Den negative faktabaserte informasjonen gir vi ikke for at du skal slutte å kjøpe matvaren.  Det betyr ikke at de riktige valgene for deg og din familie alltid er sunnest mulig mat. 

Det betyr at du har informasjonen du trenger for å veie opp fordelene og ulempene med de ulike matvalgene du står ovenfor. 

 

Eksempler på sunnvasking 

Vi har sett oss lei av en industri som fremhever det positive med produktene, men unnlater å fortelle det som er negativt:

 

Klemmeposer markedsføres som at produktet like gjerne kunne vært hjemmelaget, og at det tross alt er 100 % frukt. 

Det de ikke forteller: At frukten er brutt ned. Du sitter igjen med sukkeret fra frukten, mens de helsefremmende stoffene er sterkt redusert. 

 

Frokostblandinger med store bilder av fullkorn og nøtter

Det de ikke forteller: At frokostblandingen gir deg 10-20 ganger mer sukker enn havregryn ville gjort, og en porsjon gir deg 0,5 gram nøtter. 

 

Leverpostei som kles i barnevennlig emballasje og som poengterer at de har høyt jerninnhold

Det de ikke forteller: Noen typer inneholder rundt 30 % lever og kjøtt, og resterende er fyllstoffer. Fyllstoffene tar plassen til den næringsrike maten barn bør spise. Det er jo tross alt råvarene som skal bygge friske og raske kropper. 

Vi anbefaler leverposte, men med høyere kjøtt og leverinnhold. 

 

Kjøpegrøt uten tilsatt sukker

Det de ikke forteller: Inneholder grøten maltet eller nedbrutt hvetemel har melet blitt gjort om til sukkerarter, på en måte som bare industrien får til – kornet spaltes med enzymer slik at det blir sukkerarter.

 

Sjokolademelk uten tilsatt søtning eller sukker markedsføres som fredagsmelk på skolen, og hverdagsmelk hjemme

Det de ikke forteller: At melka er gjort søtere ved å tilsette enzymer. Selv om melka ikke inneholder sukker bidrar den til å skape preferanse for sjokolade og søt mat. 

 


Vårt mål er å flytt makten fra industrien til deg som forbruker

Et informert valg gir forbrukermakt. Du har rett til å ta de valgene som passer best for deg og din familie. Makten skal ligge i dine hender. Ikke hos en industri som ønsker å tjene penger basert på din uvitenhet. 

 

Vil du ta bedre matvalg for deg selv? 

For voksne som er interessert i ernæring: Kunnskapshefter som øker motivasjonen rett i innboksen din hver måned.

Sjekk ut tilbudet her