Bevisste forbrukere er ikke hysteriske

“Hun spiser så sunt. Må være på slankeren, eller så er hun bare fanatisk opptatt av hva hun putter i seg”. 

Hørt den før?

Dette er en antakelse. Spør du vedkommende kan svarene være noe helt annet. Det kan være en indre motivasjon. Noen merker kostholdets betydning på humøret, huden eller magen. Eller så ønsker man å legge til rette for god helse i mange år fremover. 


Når bikker det over til å bli hysterisk? Preges kostholdet av strenge matregler, at man unngår sosiale sammenkomster, eller at man føler stress knyttet til matvalg og spisesituasjoner har det bikket over til å bli et usunt mønster.  

Men å spise råvarebasert er ikke hysteri. Det var det vi gjorde, helt til industrien tok over matlagingen.

Matvalgene våre påvirkes av faktorer vi ikke er bevisst over, slik som hvordan butikken er utformet, tilbud og reklame, sosiale medier, emballasje, pris og hvordan maten er merket. Derfor må du ha noe fokus på kosthold, skal du ikke bli spist opp av matindustrien.

 

Slik kan du bli lurt: 

  • Det er ingen krav til hvor mye fullkorn et produkt må inneholde før fullkorn kan merkes på pakken.Derfor kan sukkersprayede korn pakkes inn i frokostblandingspakker. Så lenge produktet inneholder litt fullkorn, kan fullkorn fremheves på emballasjen.
  • Fiskepinner med 65% fisk og 35 % fyllstoff kan merkes med 100 % fisk. Hvorfor? Fordi all fisken i fiskepinnene er fisk. Forstå det, den som kan.
  • Produkter med hel frukt på emballasjen, men som inneholder fruktjuicekonsentrat. Da vil de helsebevarende stoffene være sterkt redusert, og du sitter igjen med sukkeret fra frukten.

 

Vi mener det er helt nødvendig å være en bevisst forbruker for å ta gode matvalg i dagens samfunn.

 

Hva vi i Barnematbyen jobber for

Vi jobber for et kosthold som fremmer helse gjennom et langt liv. Og vi mener et råvarebasert kosthold er en grunnleggende forutsetning for god helse.

Det gagner ingen å være hysterisk. Det tar livsgnisten ut av deg. Men det gagner deg heller ikke å gi blaffen. Det er langt mellom begge ytterpunktene. Det handler om å ta makten over maten vår tilbake. Slik at dine matvalg ikke er påvirket av matindustrien. Slik at dine matvalg faktisk er dine. 


Kunnskap er makt.

Vil du ta bedre matvalg for deg selv? 

For voksne som er interessert i ernæring: Kunnskapshefter som øker motivasjonen rett i innboksen din hver måned.

Sjekk ut tilbudet her