UP-mat er luremat

 

5 måter UP-maten lurer deg: 

 

1. Reklame lurer deg til å tro at UP-maten er løsningen på problemet ditt

Å gå en dag uten å se reklame for UP-mat er nesten umulig. Men hvorfor? For å friste til kjøp.

Med reklame vekkes lysten på noe vi egentlig ikke hadde planlagt å kjøpe. Og de vet nøyaktig hvilke knapper de skal trykke på for å påvirke oss til å kjøpe nettopp deres produkt. Her er noen eksempler:
 

  • Toro-suppa redder middagen på en ellers hektisk dag, for i reklamen sørger den råvarebaserte maten til et kaos hjemme, mens Toro-suppa bidrar til en harmonisk middag uten bråk og støy.
    • Slik fremstiller hjemmelaget mat som overdrevet komplisert. De forteller ikke at det kan være både enkelt og billig å lage mat fra bunnen av, eller at den hjemmelagde tomatsuppa helsemessig utkonkurrerer Torosuppa. 
  • Mellommåltider og sjokolade fremstilles som redningen på dårlig humør, mangel på impulskontroll eller slitenhet.
    • Slik forteller de deg at løsningen er sjokolade, og sjokoladen vil oppleves som en løsning (ja, det vil kunne gi deg en positiv opplevelse). Men det du faktisk trenger er hvile, fred eller ro.

Totalen av matreklamer gjennom en dag kan bli stor, og hver reklame kjemper om at du skal legge pengene i akkurat deres kurv. Gjennom reklame bidrar de til å påvirke våre holdninger og tanker om mat, og former matkulturen vår i en retning som ikke er gunstig for god helse. De lurer oss til å tro at vi trenger mat ofte og at maten er løsningen på problemene våre. 

Tips til deg: forsøk å telle antall matreklamer du ser gjennom et bestemt tidsrom (for eksempel når du drar hjem fra jobb eller når du er på bytur). Kanskje blir du mer bevisst på hvordan dette påvirker deg. 

 

 

2. UP-maten har ofte påstander som lurer deg til å tro at maten er sunnere enn den er

Påstander som fullkorn, sukkerfri, naturlig, lavfett og plantebasert kan villede deg til å tro at maten er sunnere enn den er. 

 

 

3. UP-maten lurer deg til å tro at den smaker bedre enn den gjør

Mye av UP-maten er unaturlig velsmakende, ved at den sminkes med aromastoffer, konsistensmidler, sukker og andre ingredienser. Slik designes den til å være akkurat så god som vi liker den, og slik utkonkurrerer de råvarene.

 

 

4. UP-maten lurer deg til å tro at den er en ypperlig løsning i ditt hektiske liv 

Tidsklemma er reell, og UP-mat tillater oss å bruke minimalt med tid på kjøkkenet. Maten er designet til å passe inn i våre hektiske liv. 

Maten kan ofte spises hvor som helst, når som helst, for den er pakket inn i praktiske forpakninger. Skje kommer på kjøpet med yoghurt, wrappen er pakket inn i et enkelt papir som kan rives av mens du spiser og nudlene kommer i kopp du kan spise rett ut av. Vi liker at ting er enkelt, og det er nettopp det UP-maten er!

Men - samtidig vil et høyt inntak av UP-mat:

 

 

5. UP-maten lurer deg til å tro at den er billig

Store reklamer med “Billig mat” lurer oss til å tro at maten er billig. 

  • Brus, pastiller, godteri og chips tømmer lommeboka og gir oss minimalt med næring. 
  • Frokostblanding er ofte 5-20 ganger dyrere enn havregryn.
  • Fiskepinnene er billigere enn fiskefileten fordi den er fylt med fyllstoffer. Disse fyllstoffene gir ikke kroppen særlig næring. Derfor er prisen du betaler for selve fisken i fiskepinnene ofte høyere enn fiskefileten. 

Flere studier peker på at råvarebasert mat kan være dyrere enn et usunt kosthold. Men samtidig ønsker vi å opplyse om at UP-maten kan være dyrere enn du selv tror den er. 

 

Kunnskap er din superkraft for ikke å bli lurt!

Fordi UP-maten markedsføres aggressivt, er designet for å tilfredsstille smaksløkene våre og designet for å passe inn i tidsplanen din er det lett å bli lurt.

Vi mener kunnskap er superkreftene du trenger for å ta informerte matvalg om maten du kjøper. Du må vite om fordelene med råvarebasert mat. At det kan være billigere. At det å prioritere tid til mat gir deg bedre forutsetninger for god helse tilbake. 


Vil du ta bedre matvalg for deg selv? 

For voksne som er interessert i ernæring: Kunnskapshefter som øker motivasjonen rett i innboksen din hver måned.

Sjekk ut tilbudet her