Dette må du vite om makrell i tomat
Makrell i tomat på tube er ultraprosessert, mens den store boksen er prosessert. Betyr dette at den på tube er farlig for deg? Nei!
Men her er forskjellen:
Mindre fisk i tuben
Tuben inneholder mindre fisk enn den store boksen:
Mer fyllstoff i tuben
Tuben inneholder mer sukker enn den store boksen.
I tillegg inneholder tuben konsistensmidler for å binde fiskeblandingen sammen, slik at du kan sprute den på brødskiva. Vi har lenge trodd at konsistensmiddelet xantangummi ikke påvirker tarmen, men ny forskning tyder på at bakteriene i tarmen kan bryte ned tilsetningsstoffet, og påvirker tarmfloraen (1). Hva dette har å si i praksis vet vi ikke, men som et føre-var-prinsipp anbefaler vi å redusere inntaket av slike konsistensmidler.
Dyrere mat
Kiloprisen på tuben er høyere:
For å oppsummere får du mindre råvare og lavere kvalitet, til en høyere pris når du kjøper tuben.
Prosessering handler om å gjøre maten smaksmessig god, trygg og forlenge holdbarheten, slik som i boksen med makrell i tomat.
Ultraprosessering handler om å gjøre maten mer attraktiv, profitabel, eller er designet for å likes bedre. Dette går ofte på bekostning av kvaliteten.
Kilde:
Matthew P. Ostrowski et al, Mechanistic insights into consumption of the food additive xanthan gum by the human gut microbiota, Nature Microbiology (2022). DOI: 10.1038/s41564-022-01093-0
Vil du lære mer om ernæring til voksne?
Skrevet av fagfolk, for voksne.
Du får ett kunnskapshefte en gang i måneden.
99,- i mnd, ingen binding.