Dette må du vite om makrell i tomat

Makrell i tomat på tube er ultraprosessert, mens den store boksen er prosessert. Betyr dette at den på tube er farlig for deg? Nei!

Men her er forskjellen:

 

Mindre fisk i tuben

Tuben inneholder mindre fisk enn den store boksen: Mer fyllstoff i tuben

Tuben inneholder mer sukker enn den store boksen.
I tillegg inneholder tuben konsistensmidler for å binde fiskeblandingen sammen, slik at du kan sprute den på brødskiva. Vi har lenge trodd at konsistensmiddelet xantangummi ikke påvirker tarmen, men ny forskning tyder på at bakteriene i tarmen kan bryte ned tilsetningsstoffet, og påvirker tarmfloraen (1). Hva dette har å si i praksis vet vi ikke, men som et føre-var-prinsipp anbefaler vi å redusere inntaket av slike konsistensmidler. Dyrere mat

Kiloprisen på tuben er høyere:

 

For å oppsummere får du mindre råvare og lavere kvalitet, til en høyere pris når du kjøper tuben.

Prosessering handler om å gjøre maten smaksmessig god, trygg og forlenge holdbarheten, slik som i boksen med makrell i tomat.
Ultraprosessering handler om å gjøre maten mer attraktiv, profitabel, eller er designet for å likes bedre. Dette går ofte på bekostning av kvaliteten.


Kilde: 
Matthew P. Ostrowski et al, Mechanistic insights into consumption of the food additive xanthan gum by the human gut microbiota, Nature Microbiology (2022). DOI: 10.1038/s41564-022-01093-0

Vil du ta bedre matvalg for deg selv? 

For voksne som er interessert i ernæring: Kunnskapshefter som øker motivasjonen rett i innboksen din hver måned.

Sjekk ut tilbudet her