Hirsepinner - så bra som det høres ut som?

hirsepinner maispinner babymat

Hirsepinner 
Uten tilsatt sukker og salt. Helt naturlig. Glutenfri. Rik på jern.
Et hemmelig våpen når du sårt trenger noen minutter fred. 

Er den så bra som den høres ut som?

Det er to hovedpoenger når det kommer til disse produktene:
1) Hvilke vaner vi vil skape 
2) Hva er næringsverdien

Vaner
Noen foreldre gir denne typen snacks når de små gråter, kjeder seg eller som belønning. Det er en ulempe å bruke snacks til å regulere følelser. Dette er vaner som barna lærer fort og kan ta med seg inn i voksenlivet. 

Hiresepinnene kan lære barna "snacking-kultur" som går ut på at vi går bort fra faste måltider med klare pause i mellom måltidene til å bli vant til å stadig putte mat i munnen, uten klare pauser mellom måltidene. Det er viktig at tarmen får pause i mellom måltidene fordi "børstebilen" (Det migrerende motorkompleks) kjører når vi har pause fra mat. Børstebilen bidrar blant annet til å "vaske" tarmen og sørger for at tarmen fysisk trekker seg sammen slik at avføringen lettere kommer ned i tarmen.

Næringsverdi
Hirsepinner/maispinner høres sunt ut. Jernmangel er vanlig hos barn så det er ikke rart at påstanden om rik på jern selger. Ingredienslisten ser i tillegg veldig fin ut: Mais 75% Hirse 25%. 

Det som ikke er lett å se er prosesseringen maisen og hirsen må gjennom for å få den luftige konsistensen. Til dette brukes en prosess som kalles ekstrudering.

Vi har enda lite kunnskap om hvordan ekstrudering påvirker matens samspill med kroppen. I en studie fikk griser som spiste ubehandlet fullkorn, både fra bygg og havre en rikere tarmflora med flere gunstige bakterier sammenlignet med grisene som fikk ekstrudert fullkorn(1). 

Studien kan tyde på at ubehandlet fullkorn kan være en fordel for tarmfloraen og at vi bør være forsiktige med å tilskrive de samme helseeffektene til korn som er ekstrudert. . 

Lurer du på hvordan du kan øke jernopptaket hos barnet ditt kan du lese dette innlegget.


Å gi hirsepinner er altså ikke det samme som å gi mais eller hirse, selv om dette inngår i ingrediensene. Vi kan bruke den likevel - det koker ned til hva vi bruker matvaren som. Som hverdagsmat gir denne lite næringsverdi og kan bidra til snackingkultur. 
Som lørdagsgodt er denne helt fin.

En ting er hva som er optimalt - en annen er hva man gjør
Men du - jeg har selv gitt denne utenom lørdagsgodt, spesielt i krisesituasjoner - og det er helt menneskelig! Det er iblant vanskelig å gjøre "hva som er best", men det hjelper å vite for å justere valgene. 

Skrevet av Maja Skogstad, 
master i samfunnsernæring


(1) Birgitte Moen: Extrusion of barley and oat influence the fecal microbiota and SCFA profile of growing pigs. Food & Function. 2016. DOI: 10.1039/c5fo01452b.

I Barnematbyen hjelper vi deg med å ta gode matvalg. Interessert i medlemsskap i Barnematbyen?

Sjekk ut medlemskapet her