Hva er ultraprosessert mat?

Fellesnevneren med youghurtene på bildet er at de er ultraprosesserte. De er skapt for våre hektiske liv, og er mye søtere, dyrere og lettere å like enn den mindre prosesserte varianten: Naturell youghurt, gresk youghurt eller tyrkisk youghurt.


Hva er ultraprosessert mat - det store bildet:

Kategorien ultraprosessert fanger opp ulike matvarer som er laget for å være hyper-profitable for industrien, på bekostning av kvalitet til deg som forbruker. I motsetning til andre måter å klassifisere mat på, fanger denne opp den uheldige utviklingen i matsystemet vårt der kroner og øre tjent til industri går på bekostning av kvalitet til deg som forbruker. Det er altså helt ok å tjene penger på å selge mat, men her snakker vi om at det går ut over kvaliteten på maten, og dermed også helsa til befolkningen.

Eksempler på hvordan det kan gå ut over kvalitet:

- Råvare byttes ut med stadig mer fyllstoffer
- Skjulte sukkerarter tilsettes for å få deg til å spise mer


For enhver ultraprosessert matvare finnes det en mindre prosessert og mer næringsrik versjon

Et viktig poeng er at ultraprosessert mat skal fange opp ulike matvarer - alt fra brød til klemmeost til godteri. 

Poenget er: for enhver ultraprosessert matvare finnes ofte en mer næringsrik prosessert versjon eller råvare. For eksempel: for hvert brød som er tilsatt unødvendige sukkerarter og unødvendig hvetegluten finnes det et bedre brød uten denne "matsminken".

Klemmeosten fortrenger inntaket av vanlig hvitost. I og med at klemmeosten har 33% fyllstoff sammenlignet med hvitosten som har 0% fyllstoff får du mer næring fra hvitosten. Det er viktig å nevne at forskningen ikke er gjort på enkeltprodukter, men på et kostholdsmønster der man inntar en samling av ultraprosesserte produkter. Likevel, mener jeg, at må vi kunne bruke sunn fornuft og se på denne "fortrengningseffekten". Smeltesalt som er fyllstoffet i klemmeosten kan umulig ha like mye næring som hvitost. 

Gjør du denne øvelsen i flere produktkatgorier sitter du igjen med et mer næringsfattig kosthold sammenlignet med om du hadde valgt prosesserte matvarer og råvarer. Det er altså ingenting galt med prosessert mat - og det igjen betyr heldigvis at du ikke må lage alt hjemmelaget om du ønsker å begrense ultraprosessert mat. 

Konserveringsmidler som har til hensikt å gjøre maten trygg gjør ikke at maten blir ultraprosessert. Mattrygghet inngår ikke i den uheldige utviklingen i matsystemet, det er positivt for oss som forbrukere. Det er kun unødvendig "matsminke" som har til hensikt å få oss til å spise mer, og gjøre produktet mer profitabelt som gjør at det blir ultraprosessert. 

UP-mat inneholder ofte noen av disse ingrediensene:

UP-mat er industriprodukter ofte laget av ekstrakter (vegetabilsk olje, stivelse, proteinisolater, sukker og sukkerarter). Maten er gjort unaturlig velsmakende ved å bruke kosmetiske ingredienser (aromastoffer, konsistensmidler (E400-serien), smaksforsterkere, fargestoffer, søtstoffer). I tillegg brukes avanserte prosesseringsmetoder som ekstrudering og deodorisering.


Hva er ikke sant om ultraprosessert mat?

Det er ikke sant at alt innen kategorien ultraprosessert er ment å være "like usunt". Dette argumentet blir ofte brukt for å si at klassifiseringen er ubrukelig - fordi det blir selvsagt feil å hevde at smågodt og brød er "like usunt". Dette er industriskapte budskap som er helt like argumentene som matindustrien sendte inn til høringsinnspillene til de nye nordiske kostrådene. De har dessverre fått fotfeste og brukes som argument for å ikke anerkjenne forskningen på ultraprosessert mat. 

Husk at ultraprosessert mat skal ha mange ulike matvarer i kategorien, poenget er "fortreningseffekten". De fortrenger (tar opp plassen til ) en mer næringsrik og mindre prosessert matvare i samme kategori. 

Skrevet av Maja Skogstad, master i samfunnsernæring


Kilder:

- Monteiro CA, Cannon G, Levy RB, Moubarac JC, Louzada ML, Rauber F, Khandpur N, Cediel G, Neri D, Martinez-Steele E, Baraldi LG, Jaime PC. Ultra-processed foods: what they are and how to identify them. Public Health Nutr. 2019 Apr;22(5):936-941. doi: 10.1017/S1368980018003762. Epub 2019 Feb 12. PMID: 30744710; PMCID: PMC10260459.

- Lastet ned excel-ark med høringsinnspill til de nye nordiske kostrådene

 

Vil du ta bedre matvalg for deg selv? 

For voksne som er interessert i ernæring: Kunnskapshefter som øker motivasjonen rett i innboksen din hver måned.

Sjekk ut tilbudet her