Klemmeposer kort forklart

klemmepose sunt barnemat smoothie barn ultra-prosessert

  Klemmeposer er et tilsynelatende genialt produkt for småbarnsforeldre i farta - ut ifra markedsføringen virker det som at du får i pose og sekk - en kjapp OG næringsrik løsning!

Vi skulle ønske at det var slik, men når vi ser nærmere på produktet så viser det seg at det kun er en kjapp løsning du får.

Mange foreldre har allerede gitt mengder med klemmeposer, noe som gjør at det er vondt å høre. Alle vil jo barna sine det beste! Mange velger å fornekte kunnskapen fordi det er vondt å høre - da vinner matprodusentene og ikke barna.

Om vi velger å se forbi egne følelser og se dette for hva det er - objektiv informasjon som gir deg forbrukermakt og muligheten til å ta informerte valg er det kanskje hakket lettere.

Vi gjør alle valg ut ifra den kunnskapen vi har. Når vi vet bedre, gjør vi bedre.

Forbrukerrådet om klemmeposer
I denne artikkelen skriver Forbrukerrådet at klemmeposer er sukkerbomber og at markedsføringen er misvisende da produsenten viser bilder av hel frukt og bær, noe som ikke er det samme som fruktpurè eller nedkokt frukt og bær.
De legger også til at klemmeposer forhindrer utvikling av spisemotorikk og at korken utgjør en kvelningsfare.Helsedirektoratet om klemmeposer


«Ferdiglaget barnemat i såkalt klemmepose kan være en praktisk løsning 
på reise og en variasjon til hverdagsmaten, men klemmeposer bør ikke erstatte vanlig mat ofte. Posematen bidrar ikke til spisemotorisk utvikling fordi barnet suger i seg maten og ikke tygger. Barnet får heller ikke opplevelse av matens lukt, utseende og farge. I tillegg kan barnet få i seg unødig mye energi (kalorier) på kort tid og dette kan bidra til overvekt. Klemmeposer med søtt innhold kan være skadelig for tennene.»

Barnematbyens kommentarer
Klemmeposene autoklaveres (120 grader i over 15 minutter). Dette gjør at varmesensitive vitaminer som vitamin C og B-vitaminer forsvinner. Frukt og bær har masse B og C vitaminer. Å koke disse ihjel er dårlig utnyttelse av råvarene.

Et bedre alternativ er å gi hel frukt og bær som har næringsstoffene intakte og som gjør at barnet får trent spisemotorikken. Kaldpressede klemmeposer fra Gro Gro kan være et fint ferdig alternativ om du vil ha noe ferdig. 

Maja i Barnematbyen

 

 Vil du ta bedre matvalg for deg selv? 

For voksne som er interessert i ernæring: Kunnskapshefter som øker motivasjonen rett i innboksen din hver måned.

Sjekk ut tilbudet her