Klemmeposer, søt yoghurt og fruktstenger fyller opp sukkerkvota

“Sort gulrotjuicekonsentrat?” Det høres da fryktelig sunt ut. Hva er problemet med det?

Denne kommentaren fikk Maja i forbindelse med en forklaring på hvorfor Skyr mini klemmepose er ultraprosessert.

Sort gulrotjuicekonsentrat har ikke så mye med gulrot å gjøre, men det er en lur måte å få produktet til å smake søtere på, uten at det trenger å hete det alle kjenner igjen som den store stygge ulven: sukker.

“Alle” vet at sukker er usunt, og dermed kan mye sukker i et produkt være med på å redusere salget. Derfor ser vi ofte at industrien reklamerer med “ingen tilsatt sukker” eller “30% mindre sukker”.

Det du bør spørre deg om: Hva tilsettes istedet? Jo, det er ofte kunstig søtning eller fritt sukker - som sort gulrotjuicekonsentrat - som er vanskeligere for en vanlig mann i gata å gjenkjenne som problematisk. 

 

De nye anbefalingene sier at vi også bør begrense inntaket av fritt sukker, ikke bare tilsatt sukker. Barn under to år bør unngå både tilsatt og fritt sukker.


Har jeg mistet deg? Jeg vet, begrepet er tørt, men viktig. 

 

Du som småbarnsforelder bør vite hva fritt sukker er for å ta et informert matvalg på vegne av barnet ditt. Jeg håper du holder ut litt. Du vil nok se på enkelte produkter rettet mot barn på en helt ny måte etter å ha lest dette innlegget. 

 

Hva fritt sukker* er 

Karbohydrater finner du i en rekke råvarer, og før vi går videre - Råvarer er bra for oss! 

Men karbohydrater er bygget opp av sukkermolekyler. Det betyr at råvarer kan bli til en rekke søte ingredienser. Når industrien gjør råvarene om til søte ingredienser, kan dette bli til fritt sukker. Og derfor er gulrotjuicekonsentrat noe hel annet enn gulrot. 


I tillegg til å omhandle tilsatt sukker, er fritt sukker også sukker fra fruktjuice, fruktjuicekonsentrat og ingredienser der karbohydrater er brutt ned til sukkerarter.Det viktigste du bør vite: 

En rekke matvarer anser man som sukkerfri fordi de ikke inneholder tilsatt sukker, likevel er med på å fylle opp sukkerkvota, nettopp fordi de inneholder fritt sukker:

 

Klemmeposer og fruktstenger

Mange klemmeposer og fruktstenger inneholder store mengder fruktjuice og fruktjuicekonsentrat. 

 

Puffet fingermat

Smoothiebiter, crispy frukt og andre “puffet fingermat” kan inneholde fruktjuicekonsentrat.

 

Kjøpegrøt med ingrediensen nedbrutt eller maltet mel

Noen typer kjøpegrøt inneholder nedbrutt eller maltet mel. Korn inneholder stivelse, men i nedbrutt eller maltet mel, brytes stivelsen ned til maltose, som er en type sukkerart. Finner du ingrediensen nedbrutt eller maltet hvetemel så skal du vite at industrien har laget sukkerarter av hveten.
Obs - Det finnes flere kjøpegrøter som ikke inneholder nedbrutt hvetemel. 

*Her er hele definisjonen for tilsatt og fritt sukker:

  • Tilsatt sukker1 omfatter raffinerte sukkerarter som sukrose, fruktose, glukose, stivelseshydrolysat (glukosesirup, høyfruktosesirup) og andre isolerte sukkerpreparater, som er brukt i ren form eller tilsatt som komponent i matvarer.
  • Fritt sukker omfatter tilsatt sukker, samt sukkerarter som naturlig forekommer i honning, sirup, fruktjuice og fruktjuicekonsentrat.

Vil du ta bedre matvalg for deg selv? 

For voksne som er interessert i ernæring: Kunnskapshefter som øker motivasjonen rett i innboksen din hver måned.

Sjekk ut tilbudet her