1. Varier mellom jernrike kornsorter, og husk at grøt kun skal være en del av kostholdet
Du må ikke bruke grøt, men hvis du vil, varier gjerne mellom disse jernrike kornsortene: havre, hirse og bokhvete. Kok opp på vann, som anbefalt på helsenorge.no. Tilsett morsmelkerstatning eller morsmelk mot slutten. Gjerne inkluder en fettkilde som kaldpresset olivenolje og en kilde til vitamin-C som f.eks eplemos. Hvis du husker: bløtlegg helst korn en time før det skal kokes.
2. Inkluder animalsk mat
Jernet i animalsk mat (hem-jern) er den som er lettest å ta opp. Den har høy biotilgjengelighet. Derfor anbefaler vi å langtidskoke kjøtt helt mørt, bruke leverpostei f.eks fra Metervare, Grøstad eller Tulip. Eventuelt så kan du stamikse kjøtt som du selv bruker (som f.eks hvis du bruker kjøttdeig til middagen, så tar du litt til side og stavmikser det etter du har stekt det). Om du er komfortabel med det kan du også tygge kjøttet litt selv og gi til baby, slik de gjorde i gamle dager for å gjøre det lettere for barnet (og litt mindre arbeid for forelderen). Bønner, linser, erter, fisk og egg er andre kilder til jern.
3. Smakstrening og tarmflora-trening
Inkluder grønnsaksmoser med en fettkilde som kaldpresset olivenolje. For barn som har mer utviklet munnmotorikk trengs det ikke å lages mos - de kan de få øve seg på hele godt gjennomkokte grønnsaker helst også med kaldpresset olivenolje.
4. La morsmelk/MME være hoveddelen av kostholdet første leveåret
Og du - det er ikke farlig å gi kjøpegrøt dersom du ønsker. Men husk at dette heller ikke er noe "mirakelløsning" som bør gis til alle måltider. Du kan også kombinere hjemmelaget og kjøpegrøt, alt etter hva som passer deg.